Öğrenmek İstiyorum

Alerji Nedir?

 NEDİR ALERJİ?

Yaz sıcakları bitiyor, bugün sonbaharın ilk günü. Yaz mevsiminin mavi ve yeşil renklerinden sonra sonbaharın renk cümbüşü bizleri bekliyor. Rengarenk sonbaharda bir bekleyen de alerjiler.

Bağışıklık sistemimiz vücudumuza giren antijenleri (uyarıcıları) zararsız hale getirirken antikor (savunmacı) üretirler. Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi bazı insanlarda zararlı olmayan bir takım maddelere de aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlar aşırı duyarlılık ya da alerji, bu aşırı duyarlılık durumuna neden olan maddeler ise alerjen olarak adlandırılır.

Bağışıklık sistemimizin iyi bir belleği vardır. Yaşamın başlangıcında karşılaşılan alerjenlere uygun antikor üreterek hazırlanan yanıt belleğe kaydedilir, daha sonra ne zaman aynı antijenle karşılaşılırsa bellekteki yanıt hemen devreye girer. Örneğin saman nezlesi olan kişi , sonbahar ve ilkbaharda polenle karşılaşırsa, hemen alerjik reaksiyon vermeye başlar.

Alerji denince akla sadece deride kaşıntı, burun akıntısı, hapşırık nöbetleri gelmemelidir. Alerjenlerin etkilediği organa göre birçok farklı alerjik hastalık vardır. Bunlar, alerjik bronş astımı, alerjik burun ve göz nezlesi (saman nezlesi, bahar alerjisi, alerjik rinokonjuktivit), besin alerjisi, ilaç alerjisi, venom alerjisi (arı, böcek), deri alerjisi (bebeklik egzaması, egzama, atopik dermatit), çalışılan ortamdaki alerjenlere bağlı mesleki alerjiler olarak sayılabilir.

ATOPİ NEDİR?

Kalıtsal olarak alerjik bünyeye sahip olmak atopi olarak adlandırılır. Üç çeşit atopik hastalık vardır.

Atopik dermatit (egzama)
Alerjik rinit (saman nezlesi)
Alerjik astım (astım bronşiyale)
Anne veya babadan birisi atopik ise, çocukta risk %30, her ikisi de atopik ise, risk %60’ dır.



Dr.Cihan AVAROĞLU

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı