Makaleler

ARAÇ KOLTUĞU NASIL OLMALI

Monday, December 24, 2018
Gün geçmiyor ki trafik kazası haberi duymayalım, kaybedilen canlar, yaralanan veya sakat kalan bedenler hepimizi üzüyor, kazaya maruz kalan küçücük bir çocuksa üzüntü ve vicdan azabımız daha da artıyor.

Ancak unutulmaması gereken küçük önlemlerin, büyük üzüntülerin önüne geçtiğidir. Her sürücünün  başta kendisi olmak üzere, beraberindekilerin, hatta trafikte olan tüm yaya ve araçların da güvenliğinden sorumlu olduğunu aklından çıkarmaması gerekmektedir.
Anne, baba olarak sahip olduğunuz en değerli varlığınız olan çocuklarınızın araca binerken güvende olduğundan emin olmalısınız. Doğumun gerçekleştiği hastaneden eve gelirken, bebeğinizi doktoruna götürürken kısa uzaklıklar veya tatil için kat edilen uzun yollar fark etmeksizin çocuğunuz araca her bindiğinde güvenlik önlemleri eksiksiz yerine getirilmelidir.
Araç koltuğu kullanımında uyulması ve dikkat edilmesi gereken kurallar
-    İki yaşına kadar tüm çocuklar, çocuk araç koltuğunda emniyet kemeri bağlı ve sadece arkaya bakar şekilde oturtulmalıdır. Bir çok üretici yeni ürettikleri çocuk araç koltuklarında ağırlık düzenlemesi yaparak, arkaya bakan modellerinde ölçülerini 8,5 kilogramdan 14,5 kilograma değiştirmişlerdir.  
-    İki yaşın üzerindeki okul öncesi çocuklar, çocuk araç koltuğunda öne bakar şekilde ve mutlaka emniyet kemeri ile bağlı olarak oturabilirler.
-    Okul çağında ve 145 santimetreden daha kısa boylu çocuklar güçlendirilmiş araç koltuğunda, emniyet kemeri bağlı, öne bakar şekilde, arka koltukta oturtulmalıdır.
-    Gelişimini tamamlamış, 145 santimetreden uzun olmak kaydı ile 13 yaşından itibaren çocuklar emniyet kemeri bağlı olarak araçlarda ön koltukta oturabilirler.
-    Arkaya dönük çocuk araç koltuğu asla ön yolcu hava yastığına sahip bir aracın ön koltuğuna yerleştirilmemelidir.
Çocuk araç koltuğu alırken yeni üretilmiş ürünleri satın almaya dikkat edilmeli, eski üretim, uzun süre satılmamış, özelliklerini yitirmiş koltuklar alınmamalıdır. Pahalı ürün her zaman iyi ürün demek değildir, ancak tüm güvenlik önlemlerini sağlayan, sağlıklı ve kaliteli malzemelerden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
Bunları yapmayın
-    Güvenlik önlemlerinizi almadan trafiğe çıkmayın
-    Emniyet kemerinin takılı olduğundan emin olun
-    Trafikte oyun olmayacağını aklınızdan çıkarmayın, küçük çocuğunuz kucağınızda direksiyona oturmayın
-    Trafik kurallarına uyun, çocuklarınız için rol model olduğunuzu unutmayın
-    Emniyet şeridi sadece acil durumlar içindir, aklınızdan çıkarmayın