Makaleler

ÇOCUĞUNUZUN KULAKLARINI KORUMAK İÇİN

Monday, December 24, 2018
Teknolojinin her geçen gün daha da ilerlemesi yaşamımızı kolaylaştırırken bazı tehdit ve tehlikeleri de beraberinde getiriyor.

Kişisel ses teknolojileri ve akıllı cihazların kulaklık ile dinlenmesi çocukların merak ve ilgisini çekmekte, sonuçta gürültüye bağlı işitme kaybına neden olmaktadır. Sadece dijital ses kaynakları değil, küçük çocuklar için yüksek sesli oyuncaklar, partiler, konserler çocukların kulakları için büyük tehdit oluşturmaktadır.
Yüksek sese maruz kalmasın
85 Desibelin üzeri özellikle bebekler ve çocuklar için uygun değildir. Daha yüksek bir sese maruz kalma iç kulakta bulunan sinir uçlarının hasar görmesine neden olur, süre ve sıklık arttıkça hasar gören sinir ucu sayısı da artar ve işitme kayıpları başlar. Hasarın geri dönüşünün olmayacağı da akıldan çıkarılmamalıdır.
Gürültülü teknoloji
Okulların tatil zamanının yaklaşması ile akıllı cihazlar, son teknoloji ürünü kulaklıklar ve diğer teknik hediyeler çocuklar için en çok beğenilen öğeler arasında yerlerini aldılar. Bu ürünlerin kötü olduğunu söylemek akılcı değildir, ancak bunları güvenle kullanmak çok önemlidir.
-    Güvenli dinlemeyi öğretin. Kısık sesle dinlemeyi öğretirken, ara vererek kulakların dinlenmesi gerektiğini hatırlatın.
-    İyi dinleme alışkanlıkları oluştururken rol model olun. Söyleminiz kadar, eyleminizin de önemli olduğunu unutmayın.
-    Akılcı seçim yapın. Çocuğunuz için aldığınız ürünün kalitesinden ve çocuğunuzun kulağı ile uyumundan emin olun.
Gürültülü oyuncaklar
Bebekler ve küçük çocuklar için tasarlanan oyuncaklar işitme hasarına neden olacak kadar gürültülü olabilirler. 
-    Satın almadan önce mutlaka ses düzeyini kontrol edin ve dinleyin.
-    Hoparlörün üzerine ses düzeyini azaltıcı parçalar koyun.
Gürültülü ortamlar
Parti evleri, konser ve spor karşılaşmaları çocuklar için tehlikeli olabilecek ses düzeylerine sahip olabilecek yerlerdir.
-    Ucuz ve etkili bir yol olan kulak tıkacı kullanın.
-    Çocukları hoparlör gibi gürültü kaynaklarından uzak tutun.
-    Çocuğunuzda gürültüden rahatsız olduğunu düşündüren hareketler görürseniz ortamdan uzaklaştırın.