Makaleler

BİZ EBEVEYNLER BUNLARI YAPIYORUZ

Monday, December 24, 2018
Çocuklar dünyaya gelirken kullanım kılavuzları ile gelmezler, biz çocuk sağlığı ile uğraşan doktor, psikolog, pedagog, hemşire her birimiz kendi bilgi ve birikimlerimizle bir şeyler söyler, anne-babalara pusula olmaya çalışırız.

Şimdi gerçeklerle yüz yüze gelme zamanı, sıklıkla yapılan yanlışlar, işte TOP 10;
1)    Bağırmak; disiplini sağlamak için tek yol gibi görünse de asla işe yaramaz, sesin yükselmesi, söylenenlerin algılanmasını engeller. Bu davranışın sonunda çocuklar kendilerini daha güvensiz hisseder, fiziksel ve sözel olarak daha hırçın, kaygılı olurlar. 
2)    Aşırı kontrol; dış dünyadan ve oluşacak zararlardan koruyor gibi hissedilse de, böyle yetiştirilen çocuklar, ebeveynlerine karşı diğer çocuklara göre daha isyankar olurlar. Bu şekilde büyüyen çocuklar kaygılıdır, korkak olur, özellikle de hata yapmaktan korkar. Bırakın çocuğunuz hata yapsın, tehlike oluşmasına engel olun yeter. Çocuk bisikletten düşmedikçe, düşmenin anlamını öğrenemez, gözlem, uygun koruyucu ve donanım ile bisiklete binmesini sağlarsanız, düştüğü zaman ayağa kalkmayı da öğrenecektir.
3)    Düzensiz uyku zamanı; yapılan çalışmalar uyku saatleri düzensiz olan çocukların büyüdükçe davranış bozukluğu içine girdiğini, bununla birlikte düzenli yatma programına geri dönüldüğünde davranış bozukluklarının ortadan kalktığını ortaya koymaktadır.
4)    Uzun süreli medya kullanımı; iki yaşın altında medya kullanımının zararlı olduğunu bilmeyen ebeveyn yoktur, iki yaşın üzerinde ise 15 dakikayı geçmeyen, günde en fazla 6 sefer izin verilmesi gerektiğini de. Aksi davranışlar çocukları egzersizden uzak tutar, etkileşimi sınırlar, yaratıcılığı baskılar, uyku saatleri geldiğinde aktif halde kalmalarına neden olur.
5)    Uzak ebeveynlik; çocuğun yiyecek, giyecek ve barınma gibi fiziksel gereksinimleri karşılanır. Uzak ebeveynler nadiren ‘’seni seviyorum’’ der, iş, tv veya hobileri ile meşguldür, sevgisini fiziksel olarak göstermezler. Böyle ebeveyne sahip olan çocuklar kendilerine güven duymazlar, saldırgan olurlar.
6)    Rüşvet; çocukların istenmeyen davranışlarını ortadan kaldırmak için kullanılır. Olumlu geri bildirim kullanır, onların yanlışlarına değil, olumlu davranışlarına odaklanılırsa rüşvet vermeden sağlıklı iletişime geçilmiş olur.
7)    Özgür çocuk; kulağa hoş gelse de, onlara toplumun kurallarına uymamayı öğretir. Ayrıca sorumluluk alma, öz denetim, öz disiplin gibi gerekli yaşam araçlarını öğrenmesine engel olur. 
8)    Arkadaş olmak; unutmayın siz ebeveynsiniz, çocuğunuzun arkadaşı değil. Rol modelini, onun hayatından çıkarmayın.
9)    Aşağılamak; ‘’sen kötü bir çocuksun’’, ya da ‘’seninle uğraşmaktan bıktım’’ sadece çocuğun benlik saygısına zarar vermekle kalmaz, çocuğunuzla ilişkinize de zarar verir.
10)    Aman sıkılmasın; bırakın zaman zaman da sıkılsın, aksi takdirde yaratıcılıkları sınırlanır, yeni oyunlar yaratmasını engellenir, kardeş, ya da arkadaşları ile iletişim kurmasının önüne set çekilir.