Makaleler

GÜNDEMİMİZ CORONA VİRÜS

Friday, January 24, 2020
Corona taç anlamına gelir, virüs elektron mikroskobu altında bakıldığında taç şeklinde olduğu için CORONA VİRÜS olarak adlandırılır.

Corona taç anlamına gelir,  virüs elektron mikroskobu altında bakıldığında taç şeklinde olduğu için CORONA VİRÜS olarak adlandırılır.

Çoğu Corona Virüs zararsızdır. Genellikle soğuk algınlığı gibi hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalıklarına neden olurlar. Çoğu insan hayatının bir noktasında bu virüsle karşılaşır. Corona Virüs ününü SARS Hastalığı’na borçludur (SARS CoV). Bu yıl ise dünya yeni bir Corona Virüs (2019-nCoV) ile tanıştı.
 

ENFEKSİYON KOLAYCA YAYILIR

Öksürme ve hapşırma sonucunda hava yoluyla,

El sıkışmak, öpüşmek gibi yakın temasla ve vücut salgılarıyla,

Üzerinde virüs bulunan bir nesneye veya yüzeyine dokunduktan sonra, ellerin ağız, burun veya göze temasıyla bulaş olur.
 

NE ZAMAN?

Sonbahar ve kış ayları başta olmak üzere yılın herhangi bir zamanında görülebilir. İnsan Corona Virüsünün neden olduğu ağır akut solunum yolu hastalığı (SARS) vakası ilk olarak 2002 yılının ikinci yarısında Uzak Doğu Asya’da görülmüş ve gribal bir enfeksiyon olarak kayıtlara geçmiştir. SARS ilk görüldüğü andan itibaren hızla 29 ülkeye, 4 ay içinde ise dünyaya yayılarak 37 ülkede rapor edilmiştir.

SARS-CoV

İnkübasyon süresi 2-10 gün, ortalama olarak ise 7 gündür. Corona virüslerde insandan insana bulaştığında virulansta azalma özelliğinin SATRS CoV için geçerli olup, olmadığı tam olarak bilinmemektedir.

SARS CoV dış ortamlarda 24 saat canlı kalabilir, dezenfektanlar virüsler üzerinde etkilidir.
 

BELİRTİLER

Ateş, üşüme, titreme, kas ağrısı, keyifsizlik, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, anoreksi, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi tüm enfeksiyonlarda görülen belirtiler Corona Virüs enfeksiyonlarında da görülür.

SARS CoV tanısı konulması için aşağıdaki şartların bir veya daha fazlasının varlığı gereklidir.

SARS şüpheli ya da SARS olası olgu ile yakın temas

SARS’ın lokal olarak yayıldığı bölgede yaşıyor olmak

SARS’ın lokal olarak yayıldığı bölgeye seyahat etmiş olmak

SARS CoV ile ilgili bir veya daha fazla laboratuvar kanıtı olması
 

TEDAVİ

SARS şüphesi olan hastalar, şüpheler dışlanana kadar geniş spektrumlu antibiyotikler, antiviral ajanlar ve kortikosteroidler kullanılabilir.
 

KORUNMA

Enfeksiyonlardan korunmadaki genel ilkeler ve hijyen kuralları geçerli olup, ateş ve solunum semptomları düzeldikten 10 gün sonrasına kadar hastaların diğer bireylerden izole edilmesi gerekir.
 

YENİ OYUNCU 2019-nCoV

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (DSÖ-WHO) 20 OCAK 2020 RAPORU

- 31 Aralık 2019 tarihinde DSÖ (WHO) Çin Ülke Ofisi Wuhan şehrinde nedeni bilinmeyen zatürre vakası bildirdi, 3 Ocak 2020 tarihine kadar toplam 44 vakaya ulaşıldığı rapor edildi.
- Çin otoriteleri 7 Ocak 2020 tarihinde yeni bir tip Corona Virüs tanımladılar (2019-nCoV).
- 11-12 Ocak 2020 tarihinde Çin Ulusal Sağlık Komisyonu daha detaya ulaşarak, vakaları Wuhan’da deniz ürünleri marketi ile ilişkilendirdi.
- Çin, 12 Ocak 2020 tarihinde ülkelerin spesifik teşhis kitlerinin geliştirilmesinde kullanmaları için yeni Corona Virüsün genetik dizisini paylaştı.
- 13 Ocak 2020 tarihinde Tayland Halk Sağlığı Bakanlığı, Wuhan kaynaklı ve laboratuvar olarak doğrulanmış 2019-nCov hastalığının teşhis edildiğini duyurdu.
- Bu kez Japon ya Sağlık Bakanlığı 15 Ocak 2020 tarihinde yine Wuhan kaynaklı ve laboratuvar olarak doğrulanmış vakayı rapor etti.
- 20 Ocak 2020 tarihinde bu kez de Güney Kore ilk vakayı duyurdu.
- 20 Ocak 2020 tarihinde toplam 282 vaka rapor edildi. Çin 278, Tayland 2, Japonya 1 ve Güney Kore 1 olmak üzere toplam 286 vaka dünyaya duyuruldu.
- Tayland, Japonya ve Güney Kore’de görülen vakaların tamamı Wuhan, Çin olarak bildirildi ve Wuhan şehrinde altı kişi hayatını kaybederken, 12 vakanın ise kritik durumda olduğu bilgisi verildi.