Makaleler

KARDEŞ REKABETİ İLE BAŞA ÇIKMAK

24 Aralık 2018 Pazartesi
Tüm ebeveynler çocukları arasında harika bir ilişki olmasını hayal eder, ancak bu durum genellikle hayal boyutunda kalır ve kardeşler arası rekabet kaçınılmazdır.

Ebeveynlerin tüm çabalarına rağmen, kardeş rekabeti büyümenin bir parçasıdır.
Kardeşler, ebeveynlerinin sevgisi ve ilgisi için yarışırlar. Kendilerini birbirleriyle karşılaştırabilirler, birbirlerinin güçlü ve zayıf yanlarından haberdar olur ve aile birimi içinde kendileri için en rahat ve ödüllendirici rolü bulmaya çalışırlar. Bu dinamik etkileşimde farklılıklar gelişir ve zamanla daha belirgin hale gelebilir, benlik saygısı ve davranış tarzından, yaşam hedeflerine ve kariyer seçimine kadar her şeyi etkileyebilir.
4 Yaşın altında
Her iki çocuğun da 4 yaşın altında olması durumunda, özellikle de 3 yaşın altında olması durumunda süreç daha da kötü olabilir. 4 yaş altındaki çocuklar ebeveynlerine büyük ölçüde bağlıdır ve onları kardeşlerle paylaşmada çok zorlanırlar.
4 Yaş ve üstü
Yaş arttıkça rekabet azalsa da, 8-12 yaş arasında en kötü dönem yaşanabilir. Yaşı birbirine yakın, ya da aynı ilgi alanına sahip kardeşler daha fazla rekabete eğilimlidir.
-    Küçük çocuk büyüdükçe, daha fazla ve beceri geliştirdikçe, büyük çocuk kendini tehdit altında görebilir. Kardeşini, kendini göstermiş olarak algılayıp, gereksiz rekabet ve saldırganlık gösterebilir.
-    Küçük çocuk büyüdükçe abi veya ablasının daha fazla ayrıcalıklara sahip olduğunu düşünerek kıskanç olma eğiliminde olur, bu arada büyük çocuğun rekabet gücü ve saldırganlığı, ilişkiyi düşmanlık boyutuna getirebilir.
-    Büyük çocuğun, kardeş geldikten sonra anne ve babasının kendisini de sevdiğine inanması zaman alabilir.
Ne yapalım, nasıl yapalım?
-    Büyük çocuğun kardeşine bakmasına yardımcı olun. Beslerken, altını değiştirirken ya da uyuturken yardım isteyin ve onunla gurur duyduğunuzu her fırsatta gösterin.
-    Çocuklarınızı onların önünde karşılaştırmayın. Çocuklarınızın farklılıklarını ortaya koyarken, çocuğunuzun bunu eleştiri olarak yorumlamasına, iyi olmadığını ve artık kendisini sevmediğinizi düşünmesine neden olmayın.
-    Taraf olmayın. Herhangi bir sorun yaşadıklarında kendilerinin çözmesi için yol gösterici ve sabırlı olun.
-    Çocuklarınızın şiddetin kabul edilemez olduğunu bilmesini sağlayın.
-    Bir çocuğu, diğerinin önünde cezalandırmayın, diğerinin alay etmesine neden olmayın.
-    Her çocuğun alanlarını ayırın, her çocuğun kişisel eşyalarını ortak olanlardan ayırmasını sağlayın.