Çocukları iki yaşın altında her türlü teknoloji ekranlarından uzak tutmak gerektiğini, iki yaşın üzerinde 15 dakika ve günde en fazla 6 kez izin verilebileceğini bir kere daha hatırlatmak gerekir.
İlköğretim döneminde yaş büyüdükçe ve özellikle ergenlik döneminde ekran bağımlılığı daha da artmaktadır. Bu sürede ortaya çıkacak belirtiler ise göz ardı edilmemelidir.
- Azalmış veya bulanık görme
- Yanma veya batma hissi,
- Işığa duyarlılık,
- Baş, sırt ve boyun ağrılarının ortaya çıkması önlem alma zamanının geldiğini ortaya koymaktadır.
İşte önlemler
- Görüş açısını ayarlayın. En iyi açı için monitör, tablet veya telefonun merkezi gözünüzden 50-70 cm. uzaklıkta ve göz seviyesinin 10-13 cm. altında olmalıdır. Bir ekran ve materyaller arasında ileri, geri bakılıyorsa, bu materyaller en az kafa hareketi ile görülebilecek yerde olmalıdır.
- Parlamayı azaltın. Ekrandaki harfler, yazdırılan sayfadaki harfler kadar net değildir. Ekrandaki harfler ve arka plandaki parıltı gözleri daha fazla çalışır hale getirmektedir ve sonuçta ışığa duyarlılık artmaktadır. Tavan ışıklarından veya pencereden parlamayı önlemek için ekranın konumlanması gerekmektedir. Pencerede, varsa panjurları veya perdeyi kapatın, masa lambasında daha düşük güçte ampullere geçin. Parlamayı en aza indirmek için aydınlatmayı değiştiremezseniz, ekranınız için parlamayı engelleyecek filtreler kullanın.
- Gözleri dinlendirin. Bilgisayar veya herhangi bir ekran uzun süre kullanılmak durumundaysa düzenli molalar verilmelidir. Özellikle ergenlik dönem çocuklarda her 20 dakikada bir ekrandan uzaklaşıp, 20 saniye boyunca uzak bir nesneye bakılması sağlanmalıdır, bu durum gözlere yeniden odaklanma şansı verecektir. İki saatlik sürekli bilgisayar kullanımı söz konusu olursa, 15 dakika gözlerin dinlendirilmesi gerekmektedir.
- Sık sık göz kırpmasını öğütleyin. Normalde gözler dakikada 18 kez kırpılır, ekran kullanırken ise bu oran yaklaşık ¼ oranında azalır, bu durum gözlerde kurumaya neden olur. Bu riski azaltmak için göz kırpma sıklığı artmalıdır.
- Göz muayenesi planlayın. Ekrana daha yakından bakma gereği ortaya çıkmışsa, ya da baş pozisyonu ayarlanarak daha iyi görüntü alma gereği duyuluyorsa göz muayenesi için zaman geçirmemek gerekir. Doğru olan ise, göz doktoruna ilk baş vurudan sonra doktorunuzun önerdiği sıklıkta göz muayenesinin yapılması gerektiğidir.