Çünkü, vücut ağırlıklarına göre, erişkine oranla daha fazla yiyip, içmekte, bunun yanı sıra büyüme ve gelişme dönemini yaşamaktalar.
En sık karşılaştıklarımız
- Bisfenol (BPA): Plastik kapları ve metal kutuları sertleştirmek için kullanılır, vücutta östrojen gibi davranarak, erken ergenliğe neden olurken, doğurganlığı azaltabilir. Vücudu yağlandırır, sinir ve bağışıklık sistemini etkileyebilir.
- Fitalatlar: Endüstriyel gıda üretiminde kullanılan plastik ve vinil kapların esnekliği arttırmak için kullanılır. Erkek çocuklarda genital gelişimi etkileyebilir, çocukluk çağı obezitesini arttırır, kalp-damar sistemi üzerine olumsuz etkisi vardır. Kansere neden olabilir.
- Perfluoro alkil kimyasallar (PFC): Yağ geçirmez kağıt, karton gibi gıda ambalajlarında kullanılır. Bağışıklığı, doğum ağırlığını ve doğurganlığı azaltabilirler. Araştırmalar, tiroid sistemini, metabolizmayı, sindirimi, kas kontrolünü, beyin gelişimini ve kemik gücünü etkileyebileceğini ortaya koymaktadır.
- Perklorat: İçme ve yer altı sularına karışabildiği gibi, statik elektriği kontrol etmek için bazı kuru gıdalara da eklenebilir. Tiroid fonksiyonunu, beyin gelişimini ve büyümeyi etkilemektedir.
- Yapay gıda boyaları: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ile ilişkili olabilir. Diyetlerinden yapay gıda boyaları çıkarılan çocuklarda DEHB belirtilerinin azaldığı bir çok araştırmacı tarafından gösterilmiştir.
- Nitrit ve nitratlar: Gıdaların korunmasında, özellikle işlenmiş etlerin rengini arttırmak için kullanılır. Tiroid hormon üretimini ve kanın vücutta oksijen iletme yeteneğini etkileyebilir. Ayrıca, sindirim ve sinir sistemi kanserleri ile de ilişkilendirilmektedir.
Alınması gereken önlemler nelerdir?
BPA, PFC içeren ürünler ülkemizde ve dünyada bir çok ülkede yasaklanmasına, ya da üretimlerinin azalmasına rağmen, kontrolsüz veya kaçak yoldan piyasaya sürülen ürünlerin olabileceğini unutmamak gerekir.
- Etiket okuma alışkanlığı kazanın.
- Taze veya dondurulmuş sebze ve meyve tüketin, işlenmiş etlerden uzak durun .
- Isı, plastiklerin gıdalara BPA sızdırmasına veya fitalat oluşmasına neden olur, plastik ve teneke kutular yerine cam biberon ve kaplar kullanın, bu tür ürün kullanırsanız da, mikrodalga ile ısıtmayın, bulaşık makinasında yıkamayın, uzun süreli güneşe maruz bırakmayın.
- Geri dönüşüm kodları 3 (fitalat), 6 (stiren) ve 7 (BPA) olan plastiklerden uzak durun.
- Yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi ve soyulmayan tüm meyve ve sebzeleri çok iyi yıkayın.