Makaleler

ÇOCUK BÜYÜTMEK ZOR MU?

Monday, December 24, 2018
Tam uyudu derken, ağlaması, altını temizleyip, uyutacakken kaka yapması ve uykusuz geceler. Bebek yeni doğduğunda saatlerin, günlerin çok yavaş geçtiğini düşünür anne, babalar.

Oysa zaman öyle hızla geçiyor ki, önemli olan anı yakalamak, günü yaşamak, işte bunu fark ettiğinizde aslında neleri kaçırdığınızı anlıyorsunuz.
Uzun yıllardır çocuk sağlığı ile uğraşan bir hekim olarak öğrendiğim yegane gerçek; çocuklarınızın sizlerle anlamlı bir zaman geçirmeleri gerektiğidir. Kim olduğunuzu ve hayatı nasıl yaşadığınızı görmeliler, karşılığında ise size, kim olduğunuzu daha iyi görme fırsatı vereceklerdir.
Çocuklarınız uyurken, bakıcısı ile birlikte, kreş veya okuldayken geçirdiği zamanları bir düşünün, ne kadar uzun bir zamanı ayrı geçiriyorsunuz, onunla. Bir bebeğin doğduğu andan, üniversiteye başlayıncaya kadar 940 cumartesi var. Bir yaşına geldiğinde 52, 5 yaşına geldiğinde ise 260 cumartesiyi tüketmiş oluyorsunuz ve yaşları büyüdükçe zamanlarını daha fazla arkadaşları ile geçirmeye başlayacaklar. Çocuklarınızla her gün ne kadar zaman geçirdiğinizi düşünmek yerine, o dakikaları unutulmaz kılmaya odaklanın, 940 cumartesi çok hızlı geçiyor, bugün bir cumartesi daha geçti bile.
Düşüncelerinizi düzenlemek için küçük bir zihinsel oyun oynayalım. Çocuğunuzla zorlu geçen bir günün akşamında, onun büyüyüp evden ayrıldığını hayal edin, odası derli toplu, ama boş, yıkamak zorunda olduğunuz yemek dökülmüş çamaşırlar yok ve sizin kendinize ayıracak o kadar çok zamanınız var ki. Sonra yaşadığınız dakikalara geri dönün, yaşadığınız yorgunluk ve endişelerin tümünün geçici olduğunu göreceksiniz.
Zamanı nasıl yavaşlatacağınızı bilmiyorum, çocuklarınızla geçireceğiniz zamanı iyi geçirmeniz için ise bazı ip uçları verebilirim.
-    Zihninizde sorunlarla boğuşurken, çocuğunuzu dinler gibi yapmayın, ya onu dinleyin, ya da sadece sorunlarınızı.
-    Uyku saati çocuklar için istenmeyen saatlerdir, pijamalarını giydirdikten sonra çıkın dışarıya, tutun elinden, yeter ki onunla olun, belki küçük bir yürüyüş her şeyi kolaylaştırır.
-    İştahsız çocukla baş etmek zordur, ancak akşam yemekleri tüm ailenin bir arada olması nedeniyle çok önemlidir. Zaman zaman yumurta gecesi, makarna gecesi ya da onun da katılımıyla hazırlanan lahmacun gecesi sofraya ilgiyi arttıracaktır.
-    Evde tamirat, ya da bir şeyler yaparken ‘’ayak altından çekil’’ yerine, ‘’bana yardım edersen birlikte yapabiliriz’’ iletişim için anahtar olacaktır.
-    Gideceğiniz yerlere çocuğunuzla yürüyerek gidin, belki bu sayede hayatınızın hızını yavaşlatmış, onunla daha fazla anı birlikte yaşamış ve daha da yakınlaşmış olursunuz.
-    Bir çok şey çocuğun belleğinde kalmaz, ancak sıra dışı yapılan bir şey ise akıldan çıkmaz. Çocuğunuzla mutlu olun, mutlu anlar geçirin, onunla her anı en iyi şekilde yaşamanın bir yolunu bulursanız, sadece harika bir ebeveyn olmayacaksanız, aynı zamanda çocuklarınıza bir gün iyi yetişkinler ve harika ebeveynlerin kendi çocuklarına nasıl yardımcı olacaklarını da öğreteceksiniz.