Makaleler

ANNE SÜTÜ, ALTIN STANDART

Monday, December 24, 2018
Anne sütü yaşamın temelidir, hem beslenmede, hem de bağışıklığın güçlendirilmesinde eşsiz olduğu iyi bilinmektedir.

 Bunun yanı sıra çocuklarda astım, obezite, diyabet gibi tıbbi sorunların riskini azaltırken, annede belirli kanser risklerini de azaltmaktadır.
Anne sütüyle beslenen bebeklerde daha az besin alerjisi gelişmekte, kulak ve solunum yolu enfeksiyonları daha az görülmekte, hastalık nedeniyle doktor ve hastane ziyaret sayıları azalmaktadır. Aslında tüm anne adayları hamile olduklarını öğrendiklerinde anne sütü ile bebeklerini emzirmeyi arzulasa da, bir çok annenin bu ideale ulaşamadığını istatistikler ortaya koymaktadır.
Emzirme yolculuğuna başlamadan önce yeni annelerle paylaşmamız gereken ip uçları;
-    Bebeğin dünyaya geldiği ilk saat, altın saat olarak adlandırılır. Altın saatte çıplak bebeğin, annenin çıplak göğsüne yatırılması, doğrudan deriye temas, bebeğin vücut ısısını, kalp atış hızını, kan şekerinin normal tutulmasını sağlayacaktır.
-    Yeni doğan bebeğin mide hacminin kiraz büyüklüğünde (yaklaşık 5-7 ml.) olduğunu unutmayın, annenin çok değerli olan sütü ilk günlerde daha farklı özellikte olup, kolostrum olarak adlandırılır ve bebeğin doyması için yeterlidir. Ağlamasını açlık olarak değerlendirip, bebek mamaları verilmemelidir.
-    Bebeğin ağlaması tek başına açlık göstergesi değildir, kilo alımının olması, günde dört ve üzerinde çiş yaptığını fark etmeniz bebeğin tok olduğunu düşünmeniz için yeterlidir. Bebeğin ilk altı ay boyunca, ayda 500 gram kilo almasının yeterli olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. 
-    Anneyle, bebeğin aynı odada olması, annenin, bebeğinin davranışlarını öğrenmesini sağlayacak, ağladığında değil, aç olduğunun işaretlerini aldığında emzirmesi gerektiğini fark edecektir. Ayrıca, bebeği gereksinim duyduğu doğru zamanda emzirmek anne sütünü de arttıracaktır.
-    Erken dönemde emzik kullanmak başarılı emzirmenin önünde engel olabilir. İlk üç, dört haftadan sonra bebeği rahatlatmak, sakinleştirmek ve hepsinden de önemlisi ani bebek ölümü sendromunu önlemek için ise emzik kullanılabilir.
-    Sabır, başta anne olmak üzere tüm ailenin ilacıdır. Doğumu izleyen ilk dakikalarda bebeğin emzirilmesi ve 24 saatlik saat diliminde yaklaşık 8-12 kere emzirmek doğrudur. Ancak bazı anneler ilk günlerde emzirmede başarısızlıklar yaşasa da, bunun geçici olduğunu unutmadan sabırla emzirmeye devam etmeleri konusunda çevresi ve sağlık çalışanları tarafından yüreklendirilmelidir.